Sabemos moi
pouco da gastronomía castrexa, os textos clásicos mostran a importancia
cultural que presenta a comida e o ritual asociado a ésta.
Existen datos dentro do rexistro arqueoloxico
que permiten acercarnos a os tipos de alimentación das poboacios castrexas
A pesar do que se ten en mente, na época castrexa, non se
alimentaban a base de carne. Contrariamente
a o imaxinario popular, non existían os grandes asados, pois os homes e
mulleres da Idade do Ferro eran agricultores e gandeiros, non cazadores e
criaban vacas ovellas e cabras. Os depósitos
de ósos nos castros revelan a presenza de especies domesticadas como a vacas,
ovellas e cabalos e outras salvaxes como
o coello e xabaril.
Os piares da sua alimentación eran os vexetales, as
leguminosas e os cereales. Foi documentado o consumo de trigo, millo, chicharos verdes, fabas, cebada e avea; asociados a
este tipo de cultivos, aparecen elementos constructivos ou recipientes
cerámicos orientados ao seu almacenaxe.
Con estes productos preparaban sobre todo o que coñecemos
hoxe en día como “pratos de coller” : guisos, potaxes, papas, sopas…. que completaban con proteínas animais, con un
concepto semellante ao que coñecemos como cocidos e potaxes. Para aderezar
estes caldos, potaxes e guisos empleabanse xugos de frutas e herbas
aromatizantes como a albaca.
As fariñas de trigo e centeo sen fermentos, ou guisar sen
aceite son outros dos secretos da cociña castrexa.
Nas zoas costeiras como Galicia, os productos do mar,
serían un apartado moi importante para a subsistencia do grupo. O mar e os seus
productos ( peixes, mariscos, moluscos..) iban a ter una gran importancia na
gastronomía da época castrexa, chegando incluso a importalos a o interior.
Todos estes alimentos se introducen no ámbito doméstico
onde a arte de comer xoga un papel fundamental para reforzar os lazos sociais
nesa época.
No hay comentarios:
Publicar un comentario